ສູດຊາລາເປົາ ຊາເປົາໝູສັບ ຊາລາເປົາໝູແດງ ໄສ້ຄີມ
ສ່ວນປະສົມແປ້ງຊາລາເປົາ
1. ແປ້ງເຄັກ 300 ກຣາມ
2. ຜົງຟູ 2+1/2 ບ່ວງແກງ
3. ຍີດຕ໌ຫວານ 2+1/2 ບ່ວງແກງ
4. ນ້ຳລ້າ 170 ກຣາມ
5. ນ້ຳຕານຮູ້ 75 ກຣາມ
6. ເນີຍຂາວ 2 ຊ້ອນໂຕະ
7. ເກືອ ນ້ອຍໜຶ່ງ (ຫຍິບມື)
ວິທີເຮັດ
1. ລ່ອນແປ້ງແລະຜົງຟູ ແລ້ວໃສ່ຍີດຕີປະສົມຈົນເຂົ້າກັນ
1. ແປ້ງເຄັກ 300 ກຣາມ
2. ຜົງຟູ 2+1/2 ບ່ວງແກງ
3. ຍີດຕ໌ຫວານ 2+1/2 ບ່ວງແກງ
4. ນ້ຳລ້າ 170 ກຣາມ
5. ນ້ຳຕານຮູ້ 75 ກຣາມ
6. ເນີຍຂາວ 2 ຊ້ອນໂຕະ
7. ເກືອ ນ້ອຍໜຶ່ງ (ຫຍິບມື)
ວິທີເຮັດ
1. ລ່ອນແປ້ງແລະຜົງຟູ ແລ້ວໃສ່ຍີດຕີປະສົມຈົນເຂົ້າກັນ
2. ນຳນ້ຳຕານແລະເກືອ ລະລາຍໃນນ້ຳລ້າ ຄ່ອຍໆ ເຕີມລົງໃນສ່ວນປະສົມແປ້ງ ນວດພໍຈັບຕົວກັນເປັນກ້ອນ
3. ເຕີມເນີຍຂາວ ແລ້ວນວດຈົນນຽນ ແປ້ງບໍ່ຕິດມືແລະບໍ່ຕິດອ່າງປະສົມ ເອົາຜ້າຄຸມ ພັກໄວ້ 15 ນາທີ
4. ນວດໄລ່ອາກາດປະມານ 1 ນາທີ ແລ້ວຄຶງແປ້ງເປັນເສັ້ນ ຕັດແບ່ງກ້ອນລະ 25-30 ກຣາມ
5. ຄຶງເປັນກ້ອນກົມເທິງໂຕະທາເນີຍຂາວໄວ້ບາງ ໆ ໃຊ້ສັນມືຕິດກັບພື້ນ ລຽງລຳດັບກ້ອນແປ້ງກ່ອນຫລັງ ແລ້ວເອົາຜ້າຄຸມເອົາໄວ້
6. ໃຊ້ໄມ້ຄຶງແປ້ງກ້ອນທຳອິດ ໃຫ້ເປັນແຜ່ນວົງກົມ ໃສ່ໄສ້ປະມານ 1 ກ້ອນ ເສັ້ນຜົ່ນສູນກາງປະມານ 4 ຊ. ມ. ຈັບກີບຈົນຮອບວາງເທິງເຈ້ຍຊາລາເປົາ
7. ລຽງເອົາໄວ້ເທິງລັງ ເອົາຜ້າຫລືແຜ່ນພາດຕິກຄຸມໄວ້ ພັກແປ້ງໃຫ້ແປ້ງຂຶ້ນເທົ່າຕົວ ສັງເກດຜຶ່ງແປ້ງຈະຕຶງຕົວ ໃຫ້ນຳໄປໜຶ້ງ
8. ຕົ້ມນ້ຳໃຫ້ຮ້ອນໆ ແລ້ວລຸດໄຟ ນຳລັງເຄິງຊາລາເປົາທີ່ຂຶ້ນໄດ້ທີ່ ໄປໜຶ້ງດົນປະມານ 10 ນາທີ ຫລືຈົນສຸກ
ໄສ້ໝູສັບ
1. ເນື້ອໝູບົດ 125 ກຣາມ (ແຊ່ເຢັນ)
2. ມັນໝູແຂງສັບລະອຽດ 25 ກຣາມ
3. ແປ້ງມັນ 1 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
4. ຊີອິ້ວຂາວ 1 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
5. ນ້ຳມັນງາ 1/2 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
6. ເຫລົ້າຈີນ 1 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
7. ຕົ້ນຜັກຫອມຊອຍ 2 ບ່ວງແກງໃຫຍ່
8. ເຫັດຫອມ 4 ດອກ ແຊ່ນ້ຳແລ້ວຊອຍ
9. ຮາກຜັກຊີ 1 ຫົວໃຫຍ່+ ກະທຽມ 4 ກີບ + ພິກໄທ 1/4 ບ່ວງແກງ ຟັກລວມກັນ
10. ນ້ຳຕານຊາຍ 1 ຊ້ອນຊາ
11. ມັນແກວ 1/4 ຖ້ວຍຕວງ (ປອກເປືອກ ຊອຍເປັນແວ່ນ ຕົ້ມໃນນ້ຳເດືອດ 5 ນາທີ ລ້າງດ້ວຍນ້ຳເຢັນ ສັບລະອຽດ ແລ້ວໃຫ້ຜ້າຊັບນ້ຳໃຫ້ແຫ້ງ)
3. ເຕີມເນີຍຂາວ ແລ້ວນວດຈົນນຽນ ແປ້ງບໍ່ຕິດມືແລະບໍ່ຕິດອ່າງປະສົມ ເອົາຜ້າຄຸມ ພັກໄວ້ 15 ນາທີ
4. ນວດໄລ່ອາກາດປະມານ 1 ນາທີ ແລ້ວຄຶງແປ້ງເປັນເສັ້ນ ຕັດແບ່ງກ້ອນລະ 25-30 ກຣາມ
5. ຄຶງເປັນກ້ອນກົມເທິງໂຕະທາເນີຍຂາວໄວ້ບາງ ໆ ໃຊ້ສັນມືຕິດກັບພື້ນ ລຽງລຳດັບກ້ອນແປ້ງກ່ອນຫລັງ ແລ້ວເອົາຜ້າຄຸມເອົາໄວ້
6. ໃຊ້ໄມ້ຄຶງແປ້ງກ້ອນທຳອິດ ໃຫ້ເປັນແຜ່ນວົງກົມ ໃສ່ໄສ້ປະມານ 1 ກ້ອນ ເສັ້ນຜົ່ນສູນກາງປະມານ 4 ຊ. ມ. ຈັບກີບຈົນຮອບວາງເທິງເຈ້ຍຊາລາເປົາ
7. ລຽງເອົາໄວ້ເທິງລັງ ເອົາຜ້າຫລືແຜ່ນພາດຕິກຄຸມໄວ້ ພັກແປ້ງໃຫ້ແປ້ງຂຶ້ນເທົ່າຕົວ ສັງເກດຜຶ່ງແປ້ງຈະຕຶງຕົວ ໃຫ້ນຳໄປໜຶ້ງ
8. ຕົ້ມນ້ຳໃຫ້ຮ້ອນໆ ແລ້ວລຸດໄຟ ນຳລັງເຄິງຊາລາເປົາທີ່ຂຶ້ນໄດ້ທີ່ ໄປໜຶ້ງດົນປະມານ 10 ນາທີ ຫລືຈົນສຸກ
ໄສ້ໝູສັບ
1. ເນື້ອໝູບົດ 125 ກຣາມ (ແຊ່ເຢັນ)
2. ມັນໝູແຂງສັບລະອຽດ 25 ກຣາມ
3. ແປ້ງມັນ 1 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
4. ຊີອິ້ວຂາວ 1 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
5. ນ້ຳມັນງາ 1/2 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
6. ເຫລົ້າຈີນ 1 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
7. ຕົ້ນຜັກຫອມຊອຍ 2 ບ່ວງແກງໃຫຍ່
8. ເຫັດຫອມ 4 ດອກ ແຊ່ນ້ຳແລ້ວຊອຍ
9. ຮາກຜັກຊີ 1 ຫົວໃຫຍ່+ ກະທຽມ 4 ກີບ + ພິກໄທ 1/4 ບ່ວງແກງ ຟັກລວມກັນ
10. ນ້ຳຕານຊາຍ 1 ຊ້ອນຊາ
11. ມັນແກວ 1/4 ຖ້ວຍຕວງ (ປອກເປືອກ ຊອຍເປັນແວ່ນ ຕົ້ມໃນນ້ຳເດືອດ 5 ນາທີ ລ້າງດ້ວຍນ້ຳເຢັນ ສັບລະອຽດ ແລ້ວໃຫ້ຜ້າຊັບນ້ຳໃຫ້ແຫ້ງ)
ວິທີເຮັດ
1. ນຳສ່ວນສ່ວນປະສົມທັງໝົດ ເທລົງອ່າງປະສົມ ນວດເນື້ອໝູໂດຍໃຊ້ວິທີຟາດກັບອ່າງປະສົມ ສຳເລັດແລ້ວນຳໄປແຊ່ຕູ້ເຢັນຊ່ອງແຊ່ເນື້ອ (ໃຕ້ຊ່ອງແຊ່ແຂງ) ແລ້ວນຳມາເຮັດເປັນໄສ້ຊາລາເປົາ
1. ນຳສ່ວນສ່ວນປະສົມທັງໝົດ ເທລົງອ່າງປະສົມ ນວດເນື້ອໝູໂດຍໃຊ້ວິທີຟາດກັບອ່າງປະສົມ ສຳເລັດແລ້ວນຳໄປແຊ່ຕູ້ເຢັນຊ່ອງແຊ່ເນື້ອ (ໃຕ້ຊ່ອງແຊ່ແຂງ) ແລ້ວນຳມາເຮັດເປັນໄສ້ຊາລາເປົາ
ໄສ້ໝູແດງ
1. ເນື້ອໝູຊອຍ 125 ກຣາມ
1. ເນື້ອໝູຊອຍ 125 ກຣາມ
2. ແປ້ງເຂົ້າສາລີ 2 ບ່ວງແກງໃຫຍ່ (ປະສົມນ້ຳເລັກນ້ອຍ ໃສ່ຕອນຜັດ)
3. ພິກໄທປົ່ນ 1/4 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
4. ຊີອິ້ວດຳ 1 ບ່ວງແກງນ້ອຍ5. ນ້ຳມັນຫອຍ 1 ບ່ວງແກງໃຫຍ່
6. ນ້ຳມັນງາ 2 ບ່ວງແກງໃຫຍ່
7. ຊີອິ້ວຂາວ 1 ບ່ວງແກງໃຫຍ່
8. ນ້ຳຕານຊາຍ 2 ບ່ວງແກງໃຫຍ່
9. ຜົງພະໂລ້ (Lobo) 1 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
10. ຮາກຜັກຊີ 1 ຫົວໃຫຍ່ + ກະທຽມ 4 ກີບ + ຫອມແດງ 2 ຫົວ ໂຂກລວມກັນ
11. ສີປະສົມອາຫານສີສົ້ມ (ແລ້ວແຕ່ມັກ)
ວິທີເຮັດ
1. ຕັ້ງກະທະໃສ່ນ້ຳມັນງາ ຈົນກະທະຮ້ອນ ໃສ່ຮາກຜັກຊີ ກະທຽມ ຫອມແດງ ຜັດໃຫ້ຫອມ
2. ໃສ່ຜົງພະໂລ້ ພິກໄທ ຊີອິ້ວດຳ ນ້ຳມັນຫອຍ ຊີອິ້ວຂາວ ນ້ຳຕານຊາຍ ຜັດຈົນເຂົ້າກັນ
3. ຫລຸດໄຟລົງ ຜັດຕໍ່ອີກສັກ 2-3 ນາທີ ເຕີມນ້ຳແປ້ງເຂົ້າສາລີ ຜັດຈົນແປ້ງສຸກ
4. ໃສ່ໝູຜັດຈົນເຂົ້າກັນ ພັກໄວ້ຈົນເຢັນ (ຖ້າເກັບຂ້າມຄືນໃນຕູ້ເຢັນຊ່ອງແຊ່ເນື້ອ ໝູແດງຈະມີລົດເຂັ້ມຂົ້ນຫລາຍຂຶ້ນ)
ໄສ້ຄີມ
1. ນ້ຳຕານຊາຍ 45 ກຣາມ
2. ແປ້ງໍເນກປະສົງຕາວ່າວ 1+1/2 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
3. ແປ້ງເຂົ້າໂພດ 1+1/2 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
4. ຜົງຄັດຕາລ໌ດ 1+1/2 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
5. ນົມຜົງ 1+1/2 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
6. ວະນິລາຜົງ 1 ບ່ວງແກງນ້ອຍ
7. ນົມຂົ້ນຫວານ 1 ບ່ວງແກງໃຫຍ່
8. ເນີຍຈືດລະລາຍ 50 ກຣາມ
9. ໄຂ່ໄກ່ 1 ໜ່ວຍ
10. ສີເຫລືອງໄຂ່ (ເລັກນ້ອຍ 1-2 ຫຍົດ)
ວິທີເຮັດ
1. ລະລາຍເນີຍຈືດ ປະໄວ້
2. ນຳຂອງແຫ້ງຂໍ້ 1-6 ໃສ່ລົງອ່າງປະສົມ ຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນ ເຮັດໃຫ້ ເປັນຮູ ທາງກາງ
3. ຕື່ມເນີຍລະລາຍ (ເຢັນແລ້ວ) ໄຂ່ໄກ່ ແລ້ວຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນ ໃສ່ສີເຫລືອງໄຂ່ເລັກນ້ອຍ
4. ນຳສ່ວນປະສົມໄປຕອງຜ່ານຕະແກງ ແລ້ວນຳໄປໜຶ້ງ ດ້ວຍໄຟແຮງ ນ້ຳຮ້ອນ ປະມານ 15 ນາທີ
5. ນຳມາຄົນໃຫ້ສ່ວນປະມານ 10 ນາທີ ແລ້ວນຳໄປໜຶ້ງຕໍ່ອີກ 15 ນາທີຈົນສຸກ ແລ້ວປ່ອຍໃຫ້ເຢັນ
(ວິທີເຮັດຄີມ ເຮັດໄດ້ຫລາຍວິທີ ອາດຈະກວັນເທິງໝໍ້ກະທະໄຟອ່ອນ ແຕ່ຖ້າຢາກໄດ້ເນື້ອນຽນ ໃຫ້ກວັນເທິງນ້ຳຮ້ອນແບບກວັນ ເຂົ້າສັງຂະຫຍາ)
Comments
Post a Comment